Välkommen till eEn gratis, svensk Harry Potter-community

F5

AnMel's novellskola

Forum > Kreativitet > AnMel's novellskola

1 2 3 ... 20 21 22
Bevaka tråden
Användare Inlägg
AnMel
Elev

Avatar

+18


Välkommen till AnMel's omstartade novellskola; skolan för alla skrivintresserade medlemmar!
Om du är intresserad att gå med, som lärare eller som elev, är det bäst att du läser igenom allt. Det kan se mycket ut, men det är värdefull information.
I slutet står det hur man söker in.

Just nu är novellskolan inaktiv. Detta betyder att inga nya elever kommer att antas till skolan, men det är ändå fritt att skicka en ansökan då man blir kontaktad när skolan är aktiv igen.
Just nu pågår en "rensning" bland kurserna. När detta är avklarat kommer skolan att komma igång igen.

OBS: informationen om lediga platser kan vara felaktig under rensningen.

Antal lediga platser: 4
Antal medlemmar i kö: 3
Antal elever som vill byta kurs:


Skolans bakgrund: Det började redan för några år sedan, då den första av AnMel's novellskolor startades upp på kpwebben. När denna community sedan lades ner flyttade skolan över till mugglarportalen. Det första försöket (länk) var dock bara en spark i baken till dagens skola, som alltid kommer att sträva efter förbättring och nöjda elever och lärare.

Skolans syfte: Grundtanken är att alla skrivintresserade ungdomar på sidan som vill förbättra sin skrivteknik på antingen det ena eller det andra sättet ska hitta ett bra sätt att uppnå sina mål genom att lära sig av våra lärare som är erfarna skribenter utvalda av rektorn själv.
Syftet är inte bara att förbättra stavning, styckeindelning och meningsuppbyggnad, utan även få tips om ordval och om hur man ska få sina berättelser fängslande och intressanta. Förhoppningsvis ger skolan eleven nöjda resultat.

Skolans struktur och uppbyggnad: Skolan har sin grund i de kurser som finns att välja mellan här. När en elev har blivit antagen får den söka in till den kurs som låter mest lockande, välja den lärare som den helst vill ha och sedan sätta igång. Man får söka in till flera kurser, men man får bara gå en i taget. Om en kurs är full får man sitt andrahandsval. Kanske får man sitt förstahandsval när man söker in till en kurs nästa gång.
Alla ansökningar och önskemål skickas via uggla (mejl) till rektorn.

I kursen får man läxor att genomföra, uppgifter att skriva som hör till kursen och det man ska lära sig. Läxorna skickas fram och tillbaka via mejl för att det inte ska bli för mycket i tråden.
Kursen bör inledas med att man skriver ett kort inlägg (en introduktion) på något sätt ihopkopplat med kursens tema för att visa sina erfarenheter inom ämnet för läraren. Detta får dock läraren själv se till att få. Eleven får självklart komma med önskemål och egna förslag.
När en kurs är avklarad är det bara att skicka in nya val på kurser till rektorn.
Man får när som helst hoppa av en kurs, men man bör meddela läraren om detta. Vid ändrade önskemål ska man kontakta rektorn.

Det är viktigt att läraren och eleven kommunicerar med varandra. Man bör meddela om man ska resa bort eller inte kommer att kunna logga in under en längre period. Om läraren försvinner i tre, fyra veckor utan att eleven eller rektorn vet varför så får eleven rätt att byta lärare eller kurs.

Det nuvarande betygssystemet i Sverige används även här på novellskolan, nämligen A till F. Som elev får man själv välja om man vill få betyg eller inte; det smidigaste är att ha det, så att man får en tydlig överblick över hur det går i kursen. Då får man betyg på läxorna man gör (dock inte på introduktionen) och senare ett slutbetyg för kursen. Detta betyg kan sedan vara en grund för om man vill utveckla kursen ytterligare eller gå vidare till nästa.
Man får komma ihåg att alla lärare bedömer olika och man får inte bli arg eller ledsen för ett dåligt betyg. Eleven är här för att utvecklas. Dock är läraren skyldig att ge kritik, positiv som konstruktiv, och förklara varför man gett just det betyget.

Skolan söker ständigt nya, aktiva och engagerade lärare som kan undervisa i en eller flera av kurserna i skolan. Är du intresserad att dela med dig av dina kunskaper så får du mer än gärna söka in till lärare!

Det är i alla fall så här det är tänkt att skolan ska vara uppbyggd. Förhoppningsvis blir det inte rörigt, men om man (elev som lärare) tycker att något borde förbättras eller att något är oklart så kontakta rektorn direkt.


Rektor: AnMel länk

Lärare:
Emmsaan länk
onlyoliviaa länk
PotterLover länk
Miss_E länk (pausat)
LittleButterfly länk (pausat)
Safir (slutat - uppdatering sker inom kort)
Fairy Tale (slutat)
Tilly länk
HedwigPotter (länk kommer)
Paulina Black (slutat)
Helena Raven länk 1, länk 2


Elever:



Kurser
Vid förslag på kurser får ni mer än gärna skicka iväg ett mejl till rektorn.
Lärarna tar bara in ett visst antal elever. Tomma platser är lediga platser. Om en kurs är full sätts eleven in på kö till kursen.

1. Beskrivningar

Spoiler:
Tryck här för att visa!I den här kursen koncentrerar man sig på att förbättra sina beskrivningar. Dessa är viktiga för att få en berättelse levande. De ska inte finnas överallt hela tiden, men när det passar och behövs är det viktigt att veta hur man ska göra.
Beskrivningar är ett brett ämne som rör karaktärer, omgivningar, föremål, känslor och mycket annat.

PotterLover
¤ Rachel Moon
¤ sanna1324567

AnMel
¤ GinnyLover
¤ DisneyÄlskaren
¤ fashion7
¤ Matilda weasley

HedwigPotter
¤ Isse Weasly
¤ Chomonie

Paulina Black
¤ sessan18
¤ Lao
¤ Pinkie Pie


2. Dialoger

Spoiler:
Tryck här för att visa!I den här kursen får man lära sig hur man ska utforma sina dialoger så att det passar in i texten. Även grundprinciper som när man ska använda vilket skiljetecken går att lära sig här om så önskas. Dialoger är mycket mer än bara ord. Det är viktigt att få rätt känsla och inte göra det tråkigt för läsaren att läsa.

onlyoliviaa
Miss_E


Det finns tyvärr inga tillgängliga platser i den här kursen för tillfället


3. Planering

Spoiler:
Tryck här för att visa!Innan man ska påbörja sin berättelse är det bra att ha saker och ting planerat. I denna kurs får man lära sig hur man ska tänka innan själva berättelsen ska skrivas.

Det finns tyvärr ingen lärare i den här kursen för tillfället


4. Utformning av karaktärer

Spoiler:
Tryck här för att visa!I en berättelse behövs det karaktärer och i vissa fall är det svårt att veta hur man ska utforma dem. I den här kursen ligger fokusen helt på formandet av karaktärerna och på hur man kan få dem levande och verklighetstrogna.

Tilly
¤ Bree Smith
¤ Privet Drive
¤ HP_Maja


5. Hur man börjar och slutar

Spoiler:
Tryck här för att visa!Två av de viktigaste händelserna i en berättelse är början och slutet. I den här kursen får man lära sig vad man ska tänka på när man skriver dessa delar och vad som är viktigt att få med. Om du vanligtvis sitter och klurar på dessa saker kan detta vara en kurs för dig.

LittleButterfly
¤ Nadia
¤

Paulina Black
¤ Ithrenniel
¤ Bullen1
¤


6. Få känsla i texten

Spoiler:
Tryck här för att visa!I den här kursen fokuserar man på något av det viktigaste i en berättelse; känslan. En bok med ord är fortfarande en bok, men utan känslor blir det ingen berättelse. Olika genrer har olika känslor att sträva efter – skräck, spänning, kärlek, sorg, lycka… Den här kursen går efter elevens önskemål, då man har olika smak när det kommer till genrer. Man kan även välja att testa på flera genrer som man vanligtvis kanske inte skriver, eller låta läraren bestämma vad man ska jobba med; detta är helt upp till eleven själv.

onlyoliviaa
¤ bullen289
¤
¤


LittleButterfly
¤ Selma...
¤

AnMel
¤ Hapo
¤ Huffel Mc Pufff


7. Dikter

Spoiler:
Tryck här för att visa!Detta är visserligen en novellskola, men inte desto mindre borde man lära sig grunderna och utveckla sina kunskaper inom diktskrivning. I denna kurs får alla diktälskare chansen att utvecklas. Om läraren har kunskap om andra typer av texter, till exempel faktatexter – som kan vara bra att ha koll på inom skolarbeten – så kan detta finnas att arbeta med också.

Safir
¤ Alice Weasley


8. Leva sig in i karaktären

Spoiler:
Tryck här för att visa!Denna kurs kan till en viss del likna andra kurser, såsom Beskrivningar (inriktning känslor), Få känsla i texten och Utformning av karaktärer, men här fokuserar man helt på att bemästra och leva sig in i karaktären. Ett utmärkt val om man känner att man inte riktigt har kontroll eller får grepp om sin karaktär.

Det finns tyvärr ingen lärare i den här kursen för tillfället


9. Detaljer

Spoiler:
Tryck här för att visa! En kurs utan introduktion och betyg. Man går igenom text för text (läxa för läxa) och går in på detaljer som grammatik, stavning, tempus och andra småsaker. Man går igenom meningar, struktur och uppbyggnad, mest för att eleven ska utvecklas in till det minsta och förstå vad denne behöver tänka extra på och förbättra.
Detta är ingen kurs för sådana som inte känner att de behöver det.
OBS: Läraren får lov att vara väldigt petig.

AnMel
¤ Gabrielle delacour 2


10. Skrivning på engelska

Spoiler:
Tryck här för att visa!I vissa fall har man ingen lust alls att skriva på svenska; ibland kanske man har planer på att lägga upp sin novell eller fanfiction på en internationell hemsida. Då är det viktigt att kunna utforma sina berättelser på engelska istället. I den här kursen fokuserar man på allt som hör till engelsk skrivning för att förbättra novellskrivandet i detta språk. Grammatik, ord och uppbyggnad är bara en liten del av det hela.

Fairy Tale
¤ NightDragon
¤ Mikaela120
¤
¤
¤

HedwigPotter
¤ Aia
¤


11. Rollspel

Spoiler:
Tryck här för att visa!Berättelser skriver man oftast själv, men man kan även välja att skriva och interagera med en annan skribent. När man rollspelar får man en roll att följa och en grund att gå efter, sedan låter man fantasin och improvisationen flöda fritt. I den här kursen lär man sig om just rollspel.

Det finns två kurser att välja mellan. Nybörjarkursen för de som inte har rollat innan, och den avancerade kursen för de som vill utvecklas.

OBS: Speciella krav på lärare, mejla för mer info

Helena Raven (Nybörjarkurs)
¤
¤


12. Uppsatser

Spoiler:
Tryck här för att visa!I denna kurs fokuserar man på att bygga upp erfarenhet i och förbereda sig för uppsatsskrivningar. Uppsatser kan vara faktatexter, argumenterande texter eller instruktiva texter. Ett bra val om man inte känner sig säker inför uppsatsskrivningar i skolan.

Det finns tyvärr ingen lärare i den här kursen för tillfället


Feedback

Spoiler:
Tryck här för att visa!En fristående kurs som går ut på att få feedback, det vill säga positiv och konstruktiv kritik, på sina texter. Kritiken omfattar det som läraren man har valt lägger märke till, om man inte ber läraren om att titta på något specifikt. Det kan vara allt från innehåll, till ordval till grammatik- eller stavfel. Man kan även få hjälp om man har fastnat i sitt skrivande.

Vem som helst får skicka ett mejl till lärarna i denna kurs för att fråga om man kan få feedback på en text. Texten kan skickas via mejl eller visas upp genom en tråd. Det är dock viktigt att man frågar först, innan man skickar texten eller länkar till sin tråd, eftersom läraren kan ha väldigt mycket att göra och kanske inte alltid har möjlighet att ge kritik.

Om man vill få kritik på en av sina texter skickar man ett mejl direkt till läraren. Man behöver alltså inte gå via rektorn och man skrivs inte heller upp som elev i kursen, eftersom man inte får en undervisning på samma sätt som i de andra.

Man får skicka in texter mer än en gång, på villkoret att man kontaktar läraren och frågar först. Om man vill att en lärare ska följa en viss tråd och ge regelbunden kritik måste detta först diskuteras med läraren, då inte alla är villiga att bevaka en tråd för att ge feedback efter varje nytt inlägg. Andra önskemål kring att hålla igång kursen under en längre tid ska också diskuteras med läraren.

Tänk på att lärarna i den här kursen inte är betaläsare. De ska inte behöva läsa igenom en hel bok eller liknande. Om man vill ha kritik på ett större projekt får man skicka in utdrag från detta istället.

Vid frågor, kontakta helst läraren eftersom det är väldigt individuellt hur en lärare vill ge sin feedback.
Emmsaan




Hur man söker in
Alla ansökningar skickas via uggla (mejl) till rektorn.

Elev

Spoiler:
Tryck här för att visa!Alla medlemmar är välkomna som elever. Om det finns plats är det alltid 100 % chans att man kommer in. Det enda man måste göra är att fylla i en mall om sig själv och skicka denna till rektorn.
Mallen är till för att lärarna ska få en uppsikt över vilka erfarenheter eleven har och vad den vill jobba mer med. Det är bara att kopiera mallen nedan och klistra in och fylla i i ett mejl till rektorn. Det inom parentes kan man ta bort.
Om något är oklart med mallen är det bara att fråga så ska vi se att det ordnar sig.

Ålder:
Vill ha betyg
(ja/nej) :
Har skrivit texter under så här lång tid:
Typer av texter jag helst skriver
(ex. noveller, dikter, längre böcker) :
Favoritgenrer:
Det här är jag bra på:
Det här vill jag förbättra:
Gillar att skriva om
(ex. hjärtesorg, magiker, kändisar) :

Förstahandsval (av kurser, endast siffra krävs) :
Andrahandsval:
Tredjehandsval:

(Skriv i vad du helst vill ha även om kursen är full)

(OBS: Om läraren anser att det inte går att lära dig något – eftersom du redan gör allting riktigt bra – kan detta vara ett tecken på att du ska söka in som lärare istället)


Lärare

Spoiler:
Tryck här för att visa!Att vara lärare kräver stort ansvar och är lite mer komplicerat än att vara elev. Det är mycket jobb, så det gäller att kunna sätta en gräns för att inte överarbeta sig.

För att komma in som lärare måste man visa sin erfarenhet för rektorn. Detta gör man genom att skicka ett mejl till rektorn där man antingen skriver en kort berättelse eller länkar till något man själv har skrivit. Rektorn bedömer utefter ditt skrivande om du passar som lärare eller inte.

Om du inte tas in som lärare ska du inte vara ledsen. Rektorn ställer höga krav för att eleverna ska få en så bra utbildning som möjligt.
Om du inte kommer in på grund av att vi har nått gränsen till antalet lärare sätts du in på kö tills skolan behöver en till. Du meddelas när du får komma in.

Om du blir intagen som lärare är nästa steg att välja vilka kurser du vill undervisa i. Tänk på att inte välja för många, då kan det bli jobbigt för dig och få dig att tappa intresset. Tillsammans med vilka kurser man väljer får man också välja hur många elever man vill ta in; antingen totalt eller till kurserna i fråga.

När du har fått tillstånd att undervisa i dina kurser är det bäst om du förbereder dig lite, så att allt bara flyter på när det väl är dags att undervisa. En sak att fundera på är hur många läxor man vill ha i sina kurser och vad de ska handla om. Tänk på att läxorna måste höra ihop med kursens innehåll. Man kan dock inte helt gå efter dessa läxor, utan måste kanske också anpassa sig till elevens erfarenheter och vad den tycks behöva träna mer på.
Det finns ingen gräns för antalet läxor i en kurs.

Eftersom varje lärare har sin egen stil får läraren tillstånd att utforma sina kurser på sitt eget vis. Om man är osäker kan man fråga andra lärare hur de gör eller också fråga rektorn som alltid är villig att hjälpa till.

Om eleven i din kurs vill ha betyg är det ditt eget ansvar som lärare att hålla ordning på betygen. I slutet av kursen ska man nämligen skicka in betygen för just den eleven till rektorn som sparar ner dem i ett dokument. Det smidigaste sättet är att själv skriva ner betygen för sina elever på ett dokument i datorn, men man kan även skicka in betygen till rektorn efter varje läxa. Detta är dock lite rörigare och det är lättare att något går snett.
Tänk på att man inte ska sätta betyg på introduktionen som eleven skriver!
I mallen man ska skicka in ska man döpa läxorna så att man vet vilket område man är inne på. Man kan även lägga till detaljer att sätta betyg på, saker som kanske inte har varit en direkt läxa men som ändå funnits att bedöma i texterna (OBS: detaljer ska inte bedömas efter hur många det har funnits, utan efter hur dessa har utformats. Det är inte ens säkert att det finns några detaljer att bedöma.) Läxorna och detaljerna ska sedan slås ihop till ett slutbetyg. Vid funderingar på vad man ska välja till slutbetyg finns alltid andra lärare eller rektorn redo att hjälpa.

Exempel på hur en betygsmall kan se ut:

Användarnamn: [NAMN]
Kurs: Beskrivningar
Läxa 1 – En människas utseende: C
Läxa 2 – Omgivning och natur: A
Läxa 3 – Ett okänt föremål: B
Detalj – Liknelser: C
Detalj – Ordval: B
Slutbetyg: B

Alla förändringar, exempelvis om en elev går ur en kurs, ska meddelas till rektorn.
Nya idéer och metoder diskuteras gärna. Nya förslag på hur man kan förbättra skolan är alltid välkomna!



Jag hoppas att ni får en trevlig tid här på AnMel's novellskola. Tipsa gärna andra om denna tråd och kom gärna med förslag på förbättringar. Alla idéer är välkomna!
- AnMel, rektor



Exchange [SV] | The 1D-games

14 jun, 2013 14:10

Detta inlägg ändrades senast 2015-07-29 kl. 18:38
Antal ändringar: 161

Borttagen

Avatar


Jag är med! Gör mall och skickar alldeles snart

14 jun, 2013 14:34

Borttagen

Avatar


Är med har skickat mallen

14 jun, 2013 14:35

Jessica Tonks
Elev

Avatar


Ska skicka en mall jag med!

https://www.mugglarportalen.se/images/proxy.php?q=http%3A%2F%2Fi.picasion.com%2Fgl%2F71%2F1SJS.gif

14 jun, 2013 15:28

AnMel
Elev

Avatar


Rektorn talar (<- När detta kommer upp är det ett meddelande till alla elever och lärare)

Hejsan!
Jag vill börja med att hälsa alla nyanlända välkomna till skolan, det är riktigt kul att ha er här!

Det jag ville skriva är att det är lite knepigt att lära ut skrivarkonsten om man inte har så många lärare. Om ni vet någon som skulle kunna klassa som lärare så tipsa hemskt gärna om skolan. Jag vill gärna ha en lärare i varje kurs för att försäkra plats för eleverna.

Så länge det inte finns några lärare kommer eleverna ställas in på kö, om de inte har valt en kurs där det redan finns en lärare, förstås.

Ha det bra så länge!



Exchange [SV] | The 1D-games

14 jun, 2013 15:43

Borttagen

Avatar


Jag är gärna lärare i utformning av karaktärer.

kan även vara på Beskrivningar om det behövs.

AnMel

14 jun, 2013 16:49

Detta inlägg ändrades senast 2013-06-14 kl. 16:53
Antal ändringar: 3

Unik
Elev

Avatar


Jag är gärna med, ska skicka en ansökan! Känner mig tyvärr inte riktigt kvalificerad för att vara lärare, sorry.

Edit: Skickat, hoppas att det var något sådant du tänkte dig och att jag inte flummade iväg allt för mycket. :3

Min blogg, kika gärna in där! - http://unikinteudda.blogg.se

14 jun, 2013 16:51

Detta inlägg ändrades senast 2013-06-14 kl. 17:15
Antal ändringar: 1

AnMel
Elev

Avatar


Skilla Ravenclaw: Vad kul att du är intresserad. Skicka in en ansökan via mejl med en text så att jag får se hur du skriver.



Exchange [SV] | The 1D-games

14 jun, 2013 16:58

Borttagen

Avatar


Skrivet av AnMel:
Skilla Ravenclaw: Vad kul att du är intresserad. Skicka in en ansökan via mejl med en text så att jag får se hur du skriver.




har skickat

14 jun, 2013 17:01

Fjortis
Elev

Avatar


jag har skickat

Trombones do it louder

14 jun, 2013 17:38

1 2 3 ... 20 21 22

Bevaka tråden

Forum > Kreativitet > AnMel's novellskola

Du får inte svara på den här tråden.